Voorwoord
Beste Hengeloër,
Voor u ligt de Beleidsbegroting 2025-2028 van de gemeente Hengelo. Hierin leest u hoe wij als gemeentebestuur Hengelo op koers willen houden in een tijd waarin onze financien onder druk staan. Alles is er op gericht om de kwaliteit van leven, voor u als Hengeloër en toekomstige generaties, te ontwikkelen. Deze begroting is een uitwerking van de keuzes die in de Zomernota zijn gemaakt.
Focus
De opgaven waar wij als gemeenschap en dus als gemeentebestuur voor staan, zijn groot. We hebben in de Zomernota extra accent gelegd op de volgende opgaven. Het behouden en aantrekken van talent om onze gemeente en de regio te versterken. De nadruk op het beheersbaar houden van jeugdzorg, zodat we zorg kunnen blijven geven aan wie dat nodig heeft. Ook de opgave naar duurzame energie is van groot belang voor de toekomst. Tegelijkertijd is er veel meer te doen in onze gemeente. Denk aan het bouwen van voldoende woningen, bestaanszekerheid, het adequaat beheren van de openbare ruimte, de bereikbaarheid van de regio en de gemeente, onderwijs(huisvesting), het uitbouwen van onze wijkgerichte aanpak en de verdere ontwikkeling van de binnenstad en Hart van Zuid. Met de strategische agenda en prioriteiten hebben we een langjarige focus aangebracht in ons handelen.
Aan de slag
Met ingang van 2025 gaan we de begeleiding en dagbesteding meer in de wijk organiseren, dichterbij de Hengeloërs. Dit is een belangrijk onderdeel van de transformatie van het sociaal domein, waarbij we vanuit zakelijk partnerschap samenwerken.
In 2025 starten we ook met de uitvoering van het Integraal huisvestingsplan (IHP) onderwijs. We willen goede schoolgebouwen realiseren, die de nodige flexibiliteit bieden en bijdragen aan goed onderwijs en aan onze stedelijke ontwikkeling.
De ontwikkeling van de Spoorzone Hengelo Enschede (SHE) gaat in 2025 onverminderd door. Dit is een belangrijk onderdeel van de verstedelijkingsstrategie waar we samen met het Rijk aan werken. Daarbij gaat het om wonen, werken, recreëren en de bereikbaarheid en mobiliteit. We werken ook verder aan het project van Grijs naar Groen: ook de binnenstad en Beckum/Oele komen aan de beurt. Daarbij betrekken we onze inwoners optimaal, want we vinden het belangrijk dat zij zich betrokken voelen bij hun leefomgeving. Ook blijven we werken aan het verbeteren van onze dienstverlening, zodat inwoners en gemeente elkaar zo goed mogelijk weten te vinden.
Financiële middelen
Om dit daadwerkelijk te realiseren zijn financiële middelen nodig. Die staan onder druk. Vanaf 2026 zijn er tekorten in onze begroting, doordat we als gemeenten minder geld van het Rijk krijgen. Het lukt ons dan niet, om met de structurele middelen die ons ter beschikking staan, alle taken en opgaven in te vullen. Daarin staan we niet alleen, vele gemeenten kampen met dit probleem. Samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten voeren we het gesprek daarover met het Rijk. Om duidelijk te maken dat de gemeente de meest nabije overheid is voor de inwoner en dat de taken die we uitvoeren de inwoners direct raken.
Beleidsbegroting
Onze Beleidsbegroting bestaat uit 9 programma’s. Verderop leest u per programma de belangrijkste doelen en opgaven. In de publieksversie leest u in het kort wat we in 2025 gaan doen om bij te dragen aan deze doelen en opgaven.
Hanneke Steen-Klok, namens het college van burgemeester en wethouders
Het financieel portaal
De gemeentebegroting is digitaal beschikbaar in het financieel portaal van de gemeente Hengelo (link: https://financien.hengelo.nl).
Raadsbehandeling
De behandeling van de Beleidsbegroting vindt plaats in de politieke markt van 22 oktober a.s. De raadsvergadering over de Beleidsbegroting vindt plaats op 6 november a.s.
Hengelo, 1 oktober 2024