Weerstandsvermogen en risicobeheersing

Bij het formuleren van ambities, het maken van beleid en bij de uitvoering hiervan lopen we risico. Er zijn altijd risico's die van invloed kunnen zijn op het uiteindelijke resultaat. Alle risico's uit de weg gaan is geen optie. Door de snel veranderende omgeving van de gemeente, denk aan de opvang van vluchtelingen, uitvoeren van wetten en de snel veranderende digitale wereld, is het belangrijk dat we snel kunnen inspelen op deze veranderingen. Ook dit neemt allerlei risico"s met zich mee. Het is van belang om op gestructureerde en transparante wijze de risico’s in beeld te hebben en deze te beheersen.

De gemeente Hengelo heeft een integraal risicomanagementbeleid. Integraal risicomanagement is een brede invulling van risicomanagement, waarbij niet alleen de (wettelijke) kaders worden gevolgd, maar het risicobewustzijn breed in de organisatie wordt belegd. Risicomanagement is immers geen afzonderlijke activiteit, maar maakt integraal deel uit van alle (management)processen.

Om te bepalen of de gemeente financieel voldoende in staat is om risico’s op te vangen, wordt een schatting gemaakt van het benodigde weerstandsvermogen. Dit vermogen biedt inzicht in de financiële capaciteit die nodig is om eventuele risico"s op te kunnen vangen en op lange termijn een gezonde financiële positie te waarborgen.

Voor de berekening van het benodigde weerstandsvermogen wordt een risico-inventarisatie uitgevoerd, waarbij de kans dat een risico zich voordoet en de (financiële) impact ervan worden ingeschat. Op basis van deze inventarisatie wordt een analyse uitgevoerd en het weerstandsvermogen bepaald. In deze paragraaf worden de financiële kengetallen, de belangrijkste risico’s en de ontwikkelingen beschreven.

Stel uw jaarverslag zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd