Talentopgave

Talentopgave

Programma/paragraaf

Portefeuillehouder(s)

Onderdelen talentopgave

Diverse programma's

Hanneke Steen (coördinerend),
Sander Schelberg, Marie-José Luttikholt,
Gerard Gerrits, Claudio Bruggink,
Jacqueline Freriksen

Hengelo is een stad vol ambitie. Al meer dan 150 jaar. Met het industriële verleden als stevig fundament waar ondernemers met lef Hengelo groot hebben gemaakt.

Nu staan we voor nieuwe uitdagingen. We hebben te maken met een dubbele vergrijzing: het percentage gepensioneerde inwoners neemt toe en deze groep wordt ook steeds ouder. Daarnaast worden er steeds minder kinderen geboren. Bovendien zien we dat jongeren uit onze regio wegtrekken. Al die factoren samen maken dat het aandeel beroepsbevolking binnen onze totale bevolking kleiner wordt.

Daarom hebben we een robuuste beroepsbevolking nodig met voldoende menskracht. Alleen dan kunnen we groeien tot een technologische topregio en kunnen we de voorzieningen die bepalend zijn voor onze kwaliteit van leven behouden.

Het aantrekken en binden van talenten is daarom één van de belangrijke strategische opgaven voor Hengelo en voor Twente. Talenten in de leeftijd van 18 tot en met 35 jaar, die uitblinken in vakmanschap en kennis. De Talentopgave is geen sprint maar een marathon, die uiteindelijk moet leiden tot een robuuste en passende beroepsbevolking die de kwaliteit van leven in onze gemeente op peil houdt en versterkt.

De gemeenteraad heeft een aanjaagbudget van € 5 miljoen voor de Talentopgave beschikbaar gesteld. Dit budget is bedoeld om een initiatieven en opgaven te stimuleren of op gang te brengen voor de Talentopgave. Onderdeel van de aanpak is de opzet van een programmaplan Talent, dat de langere termijnaanpak voor de Talentopgave beschrijft.

Wat doen we in 2025

  • In het 1e kwartaal 2025 bieden wij het programmaplan Talent aan de gemeenteraad ter vaststelling aan. Het programmaplan vormt het fundament voor de inzet in de komende jaren om onze ambitie voor de Talentopgave te bereiken. In 2025 starten we met het uitvoeren van het programmaplan Talent.

  • We investeren in het creëren van aantrekkelijke en onderscheidende woon- en werkmilieus. Daarbij investeren we in het versterken van regionale samenwerking en afspraken met het Rijk.

  • We vergroten de belevingswaarde en stimuleren community-building (sterke gemeenschap), waarbij wonen, werken, leren en ontmoeten kwalitatief met elkaar wordt verbonden. In onze visie op de stad doen we dat vooral binnen de zogeheten Hengelose Magneet, de verbinding tussen Hart van Zuid, de stationsomgeving en de binnenstad. Het vlaggenschip van de Hengelose Magneet – en daarmee ook van de Spoorzone Hengelo-Enschede – is de Koninklijke Machinefabriek Stork (KMS). Dit is het concept waar de Talentopgave in Hengelo de komende jaren tot wasdom komt. Impulsen voor groei en ontwikkeling vanuit de KMS zullen zich geleidelijk verspreiden naar buiten toe, waarbij niet alleen Hengelo, maar ook SHE (en de regio) positief worden beïnvloed.

  • We 'verleiden’ talenten en high-tech en de innovatieve (maak)industrie om Hengelo te bezoeken en hier ook te blijven. We moeten de talenten en beoogde ondernemers laten zien wat we allemaal te bieden hebben in Hengelo en wat er te beleven is.

  • We bouwen aan een aantrekkelijke arbeidsmarkt. Samen met Enschede, Almelo en Twenteboard geven we het goede voorbeeld door onze samenwerking te verstevigen op Talent.  Daarnaast activeren we onderwijs en ondernemers op de Talentopgave.

  • Bij de Zomernota 2025-2029 wordt voorgesteld hoe het restant van de reserve aanjaagbudget talentopgave wordt ingezet.

Stel uw jaarverslag zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd